Oplevelser i området
Hessellund Sø-Camping ligger lige midt i Jylland med 25 km. til Viborg og Herning. Området er fuld af oplevelser uanset om dine krav er historie, kulturelle eller aktive.
Her på siden giver vi ideer til, hvad tiden kan gå med udenfor campingpladsen, mange andre ideer kan du også finde på www.visitviborg.dk og www.visitherning.dk
Vil du på ture lidt længere væk kan du søge på www.visitskive.dk som også har mange gode forslag både når det regner og når solen skinner.
Å-dalen - Nyd naturen ved Karup Å
Da campingpladsen ligger ned til den flotte ådal, har man alle muligheder for at få en stor naturoplevelse på en vandretur i ådalen, uanset om du vælger stisystemet ind mod Karup by, eller vælger den modsatte vej, hvor campingpladsen har 3 km å-strækning med fiskeret.
Du kan opleve et fantastisk fugle- og dyreliv Isfugle og Fiskehejre er slet ikke noget sjældent syn. Og hvem ved, måske er du heldig at se én af de få Oddere, som endnu findes i Danmark.
Ulvedalen: Historien om Jens Langkniv begyndte i 1600 tallet, da delefogeden krævede Jens’ mor brændt på bålet som heks. Jens hævnede moderen ved at stikke sin kniv i delefogeden – og blev som straf dømt fredløs. I årevis drev han rundt i skovene sammen med sin rakkerbande. Et af hans tilholdssteder var den 32 meter lange langdysse i Ulvedal plantage ved Karup. www.karup-by.dk/jens.htm
Alhedestien: går mellem Viborg og Herning og følger den nedlagte jernbane, Alhedebanen. Stien passerer de naturskønne Dollerup Bakker og går gennem de store kongeskove - Stendal, Havredal og Ulvedal Plantager. Download folder om Alhedestien www.masterpiece.dk/UploadetFiles/40216/25/alhedestien.pdf
De tyske flygtningekirkegårde: Tæt på Karup nærmere bestemt i Gedhus lidt syd for Kølvrå og i Grove vest for Flyvestation Karup ligger to flygtningekirkegårde, der fungerede som begravelsespladser indtil 1950.
Efter en overenskomst mellem den danske og den tyske regering af 3. oktober 1962, samlede man i årene 1962-66 de 15.000 flygtningegrave og over 10.000 soldatergrave som var fordelt på 475 danske kirkegårde på i alt 34 kirkegårde. www.karup-by.dk/krigsgrave.htm
Flymuseet: Det lille flymuseum ved flyvestation Karup er også et besøg værd. Her kan du prøve katapulætsædet, se gamle fly og lære om flyvevåbenets historie. www.flyhis.dk/Flyvestation%20Karups%20Flyvehistoriske%20Forening.htm
Daubjerg minilandsby: Man påbegyndte opførelsen af Mini-Landsbyen i 1994 og i 2007 stod Mini-Landsbyen færdig med 150 bygninger fordelt med 20 gårde, 10 småhuse, skoler, vandmølle, kirke og Det kgl. Kalkbrænderi. Alle bygninger er opført i skala 1:10. Det er så vidt vi ved den eneste Mini-Landsby i Danmark som er færdigbygget. Læs mere http://www.daugbjerg-minilandsby.dk/
Daugbjerg Mini-Landsby er en nøjagtig kopi af Daugbjerg som byen så ud før storbranden i 1791.
Dollerup Bakker: Hald Sø området: I området omkring den dybe Hald sø findes noget af Danmarks Skønneste og mest afvekslende natur. Her er frodige skove, og store hedeområder. Hald Sø med Dollerup Bakker er et af Danmarks mest kendte naturområder. Her kan du opleve et storslået landskab med et meget varieret plante- og dyreliv, med en spændende historie og et rent og uspoleret miljø. Og her kan du bade og lystfiske Der er mange afmærkede naturstier.
Hald Sø-området kaldes ofte "smørklatten i Danmarks istidsgeologi". Det skyldes, at det var her, gletsjerstrømmene fra Norge og Østersø-egnene mødtes under den sidste istid. Her lå den største af de gletsjerporte, hvorfra smeltevand, grus og sand fossede ud og formede den flade hedeslette.
Troldeslugten i Dollerup Bakker
Højdeforholdene i området er næsten dramatiske efter danske forhold: Søen er op til 31 meter dyb, og syd for søen ved Skelhøje når terrænet en højde på over 80 meter over havet. Mod syd og øst er søen omkranset af stejle skrænter.
Kongenshus Mindepark: Kongenshus Hede og mindepark vidner om et ufatteligt slid for de bønder, der forvandlede den magre, sandede jord til frugtbar landbrugsjord. Det 1.200 hektar store hedeområde undgik ploven og er i dag en lise for øjet og sjælen, ikke mindst i august, når lyngen blomstrer.
De store hedearealer giver en fornemmelse af fordums ødemark med vidt udsyn til alle sider, og giver samtidig et indblik i hedens og dens opdyrkeres historie.På heden er der et helt særligt plante- og dyreliv, som kræver pleje og beskyttelse.
I Kongenshus Mindepark naturplejes heden med over 1.000 græssende får - Nordens største fåreflok.
I Mindeparken kan du vandre en tur rundt på heden ved at følge de afmærkede vandreruter. Du kan se ruterne på informationstavlerne, der er opstillet på områdets parkeringsplads. Du kan læse hele historien om hedens opdyrkning på: https://www.hedeselskabet.dk/kongenshus-mindepark
Viborg: Stadig hovedsæde – midt i alt det grønne
Viborg beliggenhed i hjertet af Jylland – med to skønne søer kun et stenkast fra centrum – er virkeligt et besøg værd. Beliggenheden giver mulighed for masser af gode oplevelser for såvel historisk interesserede, som for folk, der nyder at være aktive i naturen.
I latinerhaven kan du nyde en frodig grøn oase midt i Viborgs gamle bydel med mindre haveafsnit. Sct. Mogens gade er en perlerække af ældre huse, hvor du kan mærke et sus fra fortiden.
For dem der er til shopping, er der både indkøbscenter, gådegader og masser af små butikker og cafeer at vælge imellem.
Herning
På den kulturelle front er der blandt andet fokus på kunstneriske oplevelser af høj klasse med Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum, Ingvar Cronhammars kæmpeskulptur Elia og Herning Kunstmuseum – der i løbet af sensommeren 2009 flyttede ind i et helt nybygget hus tegnet af den amerikanske arkitekt Steven Holl.
Elia: Cronhammers gigantskulptur Elia er en markering af årtusindskiftet. Men skulpturen er også en manifestation af den viljestyrke og det mod til at sprænge nye veje, der har præget Herning gennem årtier.
Skulpturen er formet som en halvkugle med en diameter på 60 m, hvorover der rejser sig en kuglekalot på 11 m. Med hvert af verdenshjørnerne som pejlepunkter indskærer sig fire trappeforløb, der afsluttes i fire udsigtsplatforme, der giver visuel adgang dels til skulpturens 30.000 kubikmeter store resonansrum, dels til det omgivende landskab. Fra parabolets bund rejser sig fire stålsøjler op til en højde af 30m over terræn. I centrum af søjlekvadratet er monteret en femte " søjle" - en gasbrænder, der på vilkårlige tidspunkter udsender en ildsøjle med en højde på 8,4 m og med en diameter på 1m.
Den cirkelrunde park rummer 36 indrammede afsnit, der hver rummer en der hver rummer en skulptur.
Skulpturparken repræsenterer værker af mange forskellige materialer og illustrerer de forskellige kunstneres individuelle formsprog. Parkens skulpturer er overvejende lavet af danske kunstnere som fx Robert Jacobsen, Svend Wiig Hansen, Eva Sørensen og Kai Nielsen.
De Geometriske Haver
er, som det øvrige museumsområde, anlagt efter havearkitekt professor C. Th. Sørensens planer.
Haverne er bygget op omkring princippet om "enkelthedens kompleksitet", idet de er styret af et ganske simpelt geometrisk regelsæt, som imidlertid ikke er umiddelbart gennemskueligt for den besøgende.
Messecenter Herning - MCH er kendt for sine mange koncerter og store messer. Så året rundt er der altid en oplevelse der venter her www.mch.dk/
Alt om Herning www.visitherning.dk/herning
Daubjerg og Mønsted kalkgruber
Danmarks ældste kalkminer – her kan du komme 60 meter under jorden med et stearinlys i hånden. På museet kan man opleve de arbejdsredskaber man brugte i gamle dage til kalkbrydning. De lange dunkle gange er en oplevelse fra en spændende verden, hvor Jens Langkniv, landevejsrøvere og andre natfolk fordrev tiden for mere end 300 år siden. https://daugbjergkalkgruber.dk/
Mønsted Kalkgruber er Nordeuropas største overvintringssted for flagermus, og verdens største kalkmine. Velkommen i en verden af oplevelser, hvor der fortælles om geologi, flagermus og lange arbejdsdage før kalken var under åben himmel. www.monsted-kalkgruber.dk
Energimuseet Tange
Elmuseet er en blanding af et museum og et science center. Et besøg på Elmuseet giver mulighed for at opleve natur og kultur, at være aktiv eller slappe af i skønne omgivelser. Udstillingerne er meget varierede, så der er noget for hele familien, fra børn til bedsteforældre. https://energimuseet.dk/
Sejllads på Viborg søerne
Hele sommerhalvåret er der fast sejlads på Viborg-søerne med det gode skib, "Margrethe I". Under turen kan du nyde udsigten til Viborg fra søsiden. Turen tager en time.
Viborg Domkirke
Med sine to tårne byens vartegn. Kirkens historie går tilbage til 1100-tallet. Ønsker du at høre mere om Joakim Skovgaards farvestrålende billeder og Domkirkens historie, kan du i sommersæsonen deltage i en rundvisning i Viborg Domkirke. http://www.viborgdomkirke.dk/
Hjerl Hede
H.P. Hjerl Hansen var meget interesseret i at bevare de gamle håndværkstraditioner og skikke, som han så som en væsentlig del af den danske kulturarv.
I 1930 flyttede han derfor danmarks ældste bondegård, Vinkelgården, til Hjerl Hede, et stykke jysk hedeområde, han havde købt 20 år tidligere. Dermed lagde han grunden til det, der i dag er Frilandsmuseet Hjerl Hede.
Cykel-Ferie - På tur rundt om Karup
En cykelrute på 71 km. hvor du vil opleve et fantastisk smukt landskab, da en del af vejen ligger på gletschergrænsen fra sidste istid. Du kommer forbi Flymuseet, Helligkilden ved Karup kirke, Kongenshus mindepark mv.
Flere link